vánoční štola - česká nátura

Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

recepty
 


 
 

VÁNOČNÍ STOLA
Ingredience:

240 g rozinek
Po 50 g citronové a pomerančové kandované kůry
a kandovaných višní nebo 150 g směsi kandovaného ovoce
3 lžíce rumu
1 kostka droždí
130 g krupicového cukru
150 ml mléka
500 g polohrubé mouky
1 vejce
2 žloutky
200 g másla + na vymazání plechu
1 lžička strouhané citronové kůry
Špetka soli
Pár kapek vanilkové esence
200 g sekaných mandlí
150 g marcipánu
3 lžíce griotky
Moučkový cukr na posypání

Postup:

Rozinky a kandované ovoce zalijeme rumem a necháme alespoň dvě hodiny odležet. Ve velké misce smícháme droždí se lžící cukru a vlažným mlékem. Necháme vzejít kvásek. Až na něm budou velké bubliny, přimícháme zbytek cukru, mouku, vajíčko, 100 g změklého másla, citronovou kůru, sůl a vanilkovou esenci. Zpracujeme těsto a na závěr do něj přidáme kandované ovoce v rumu. Necháme asi čtyřicet minut kynout. Marcipán prohněteme s griotkou. Těsto vyválíme do dvou obdélníků. Doprostřed položíme souběžně s delší stranou kousky marcipánu a mandle. Teď vezmeme těsto za delší stranu a přeložíme ho tak, aby překrývalo marcipán. Zbývající třetinu přehneme navrch. Uprostřed vytvoříme dlaní žlábek. Stejně vytvarujeme i druhý plát. Obě štoly položíme na vymaštěný plech a necháme ještě dvacet minut kynout. Předehřejeme troubu na 180 stupňů. Štoly pečeme dozlatova, trvá to tak hodinu. Ještě teplé je potřeme zbylým máslem a pocukrujeme. Po vychladnutí je pevně zabalíme do alobalu a necháme aspoň dva tři týdny rozležet.






 
 
search
Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky