vánočka - česká nátura

Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

recepty
 


 
 

VÁNOČKA
Ingredience:

½ kg hladké mouky
¼ kg polohrubé mouky
17 dkg cukru krupice
15 dkg rozpuštěné hery
3 vejce (2 žloutky+1 celé vejce)
5 dkg droždí
mléko
špetka soli
citronová kůra
vanilkový cukr
rozinky

Postup:
Z vlažného mléka, trochy cukru a droždí uděláme kvásek. Do mísy dáme obě mouky, cukr, heru, vejce, špetku soli, vanilkový cukr, nastrouháme kůru z 1 citronu a kvásek. Vše pořádně promícháme a nakonec přidáme rozinky. Těsto zakryjeme utěrkou a dáme na teplé místo kynout. Po vykynutí (cca po 1-1,5 hodině) těsto vyklopíme na vál a prohněteme. Poté si těsto rozdělíme na 9 stejných částí. Vezmeme první čtyři a spleteme. Dáme na plech vyložený pečicím papírem a uprostřed uděláme hřbetem ruky rýhu. Dále vezmeme tři díly a opět spleteme. Položíme na rýhu prvních čtyř spletených dílů a nakonec spleteme poslední dva díly a dáme opět na rýhu na třech spletených dílech a přehneme přes okraje vánočky dolů. Hotovou vánočku potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme nasekanými mandlemi. Dáme do předehřáté trouby a pečeme dozlatova a až se nám těsto nelepí na špejli.















 
 
search
Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky