vanilkový krém a otružiny - česká nátura

Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

recepty
 


 
 

VANILKOVÝ KRÍM A OSTRUŽINY
Ingredience:

1 lusk vanilky
570 ml smetany ke šlehání
9 žloutků z velkých vajec
180 g krupicového, nejlépe hnědého cukru + 3 lžíce na posypání
250 g ostružin, i mražených

Postup:

V silnostěnném hrnci uvedeme pomalu do varu smetanu a podélně rozkrojený lusk vanilky. Jakmile se objeví bublinky, stáhneme z ohně a zamícháme. Necháme asi dvacet minut stát, aby se vůně rozvinula. Pak vylovíme půlky lusku, vyškrábneme semínka zpět do smetany a promícháme, nejlépe metličkou, aby se semínka stejnoměrně rozptýlila. Žloutky a cukr spolu prošleháme, až zpění a zhoustnou. Přidáme ke smetaně a promícháme. Do dřezu napustíme co nejstudenější vodu. Hrnec postavíme na oheň a za stálého míchání prohříváme až k bodu varu krém zhoustne. Okamžitě hrnce přesuneme do dřezu se studenou vodou a krém ještě promícháme, až začne chladnout. Občas promícháme i poté, aby nevznikl škraloup. Do zapékací formy nebo jednotlivých misek rozdělíme ostružiny a zalijeme je krémem. Přetáhneme fólií a uložíme na hodinu do ledničky. Před podáváním posypeme dezert zbylým cukrem a vložíme pod rozehřátý gril, aby cukr zkaramelizoval. Necháme trochu vychladnout opatrně, cukr je vřelý ale nedáváme do chladničky, karamel by zvlhl.







 
 
search
Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky