nejlepší jablečný koláč - česká nátura

Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

recepty
 


 
 

NEJLEPŠÍ JABLEČNÝ KOLÁČ
Ingredience:

Na těsto:
250 g hladké mouky
Špetka soli
125 g pokrmového tuku (např. Omega)
100-150 ml světlého desetistupňového piva
Na náplň:
5 velkých jablek
Šťáva z jednoho citronu
3 lžičky vanilkového cukru
3 lžíce meruňkové zavařeniny (nebo jiné)
2 lžíce aromatické pálenky či likéru (meruňkovice, třešňovice, slivovice…)

Postup:
Mouku dáme se špetkou soli na vál a navrch nastrouháme dobře vychlazený tuk. Pak postupně přiléváme pivo a zpracujeme hladké, tvárné těsto. Možná nespotřebujeme celé množství piva
každá mouka nasává jinak. Těsto vyválíme na plát vysoký asi půl centimetru a přesuneme ho na plech potažený pečicím papírem. Na těsto položíme velký talíř nebo pokličku a rádýlkem nebo špičkou nože ho ořízneme tak, abychom získali pravidelný kulatý koláč o průměru asi 35 cm. Předehřejeme troubu na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Jablka oloupeme, rozkrájíme na poloviny, zbavíme „bubáků“, stopek i jádřinců a nakrájíme na plátky. Pokapeme je citronovou šťávou, díky tomu nezhnědnou. Potom plátky stejnoměrně rozdělíme na těsto měly by sahat asi dva centimetry od krajů. Okraje trochu zahneme směrem nahoru, aby z koláče neutekla ani kapka šťávy. Na jablečnou náplň poházíme kousky másla a poprášíme ji vanilkovým cukrem. Koláč dáme do předehřáté trouby a pečeme ho dozlatova. Trvá to asi patnáct až dvacet minut. Prohřejeme zavařeninu s alkoholem (nejlépe to jde v mikrovlnce) a touto směsí potřeme hotový koláč získá tak krásný lesk. Koláč doporučujeme podávat ještě teplý s vanilkovou zmrzlinou.












 
 
search
Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky