jak na kvásek? - česká nátura

Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

recepty
 


 
 

JAK NA KVÁSEK?
Ingredience:
kvásek
50-100ml teplé vody
80-130g mouky (dle vašeho vkusu)
sklenice od okurek

Postup:


První přírodní kvásek se asi dá doma vyrobit, ale určitě je jednodušší ten první zakoupit v každém lepším pekařství za cca dvacet pět korun. No a můžeme se vesele vrhnout na množení.
Ale jak na to?
Ke stávajícímu kvásku ve sklenici přidáme 50-100ml teplé vody a 80-130g mouky a vše důkladně promícháme. Sklenici přiklopíme víčkem, ale tak, aby kvásek mohl "dýchat". Počkáme si dvě tři hodinky až kvásek stoupne přes polovinu sklenice. No a máme ho připravený. Pokud ho necháme v lednici, měl by vydržet bez nového promíchání 4-5 dní. Po této době "má kvásek zase hlad" a my ho musíme přikrmit několika lžícemi mouky a vody. Jestli se nám to nepovede, kvásek nám umře. Hlady.
Chceme-li péci nový chléb, použijeme asi tři čtvrtiny obsahu sklenice a zbylé množství použijeme opět na množení. Konzistence rozmíchaného kvásku by měla být taková, aby pomalu stékal ze lžíce.  




 
 
search
Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky