hovězí po burguňsku - česká nátura

Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

recepty
 


 
 

HOVĚZÍ PO BURGUŇSKU
Ingredience:

100 g slaniny, nakrájené na kostičky
2 stroužky česneku, nakrájené na jemné plátky
1 mrkev, nakrájenou na kostičky + stejně velký kousek celeru, také na kostičky
1 velkou cibuli, nakrájenou nadrobno
3 lžíce stolního oleje
3 lžíce mouky
1,5 kg hovězího zadního, nakrájeného na kostky
Sůl a pepř
1 bobkový list a snítku tymiánu (svázané nití)
750 ml červeného vína
3 lžíce olivového oleje
16 malých cibulek stejné velikosti, nejlépe šalotek
250 g drobných žampionů
Petržel na ozdobu

Postup:
Ve velkém kastrolu osmažíme nasucho slaninu s mrkví, celerem a nakrájenou velkou cibulí. Pokud je slanina libovější, přidáme kousek másla a opékáme, dokud není zelenina měkká. Ke konci přidáme i česnek. Mezitím si připravíme maso: mouku promícháme s pepřem a obalíme v ní kousky masa. Jakmile je zelenina měkká, vyjmeme ji. V hrnci rozpálíme stolní olej a maso na něm opečeme ze všech stran. Maso zalijeme vínem, do hrnce vrátíme zeleninovou směs se slaninou, přidáme bylinky a sůl. Vaříme poloodkryté na velmi mírném plameni alespoň dvě hodiny. Zatímco se hovězí vaří, oloupeme si cibulky a žampiony omyjeme, osušíme, ale neloupeme. Vložíme na plech, zastříkneme olivovým olejem, promícháme lžící tak, aby všechno bylo zhruba stejně pokryto olejem a 30-40 minut pečeme v troubě nastavené na 180 stupňů. Na posledních asi dvacet minut vaření přidáme k hovězímu opečené houby s cibulí. Pokud se vám zdá omáčka řídká, můžeme ji zlehka zaprášit moukou, která zbyla po obalování masa. Podáváme s bílým chlebem, ozdobené petrželkou.

 
 
search
Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky