fazolová polévka - česká nátura

Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

recepty
 


 
 

FAZOLOVÁ POLÉVKA
Ingredience:

250 g bílých fazolí
2 lžíce slunečnicového oleje nebo sádla
50 g anglické slaniny, nakrájené na kostičky
2 cibule, pokrájené na plátky a rozčtvrcené
2 papriky, bez jadérek, nakrájené na kostičky
1 lžíce hladké mouky
1 lžíce sladké papriky
1 papriková klobása, nakrájená na kolečka
Sůl
Špetka mletého chilli
Ocet podle chuti
2 lžíce petrželky, nasekané
1 stroužek česneku, rozdrcený
6 lžic zakysané smetany na ozdobení

Postup:
Fazole zalijeme 1 litrem studené vody a necháme je namočené do druhého dne. Potom je v téže vodě, abychom nepřišli o vyluhované živiny, vaříme asi 1-2 hodiny doměkka. Zatím nesolíme, protože by pak fazole byly tvrdé. Po uvaření scedíme a vodu uchováme. Na oleji rozškvaříme slaninu, přidáme cibuli, kostičky papriky a za stálého míchání opékáme asi 5 minut dorůžova. Posypme moukou a mícháme 2 minuty, pak zaprášíme sladkou paprikou. Zamícháme a ihned přidáme scezené fazole. Ještě chvíli mícháme, aby se vstřebaly všechny chutě a vůně obsažené v tuku. Zalijeme vodou, kterou jsme si uchovali po scezení uvařených fazolí a osolíme. Přivedeme k varu, ztlumíme a na mírném ohni za občasného míchání vaříme spolu ještě 15 minut. Je-li polévka příliš hustá, přilijeme ještě vodu. Přiostříme špetkou chilli, přidáme na kolečka nakrájenou klobásu a už jen prohřejeme. Polévku ochutnáme, případně dokořeníme a pokud to máte rádi, mírně okyselíme octem. Vypneme a ovoníme drceným  česnekem a sekanou petrželkou. Podáváme a na talíři každou porci ozdobíme lžící zakysané smetany.

 
 
search
Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky