domácí kváskový chléb - česká nátura

Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

recepty
 


 
 

DOMÁCÍ KVÁSKOVÝ CHLÉB
Ingredience:
150g žitného kvásku
280g mouky (hladká chlebová pšeničná)
115g mouky (žitná chlebová)
270g vody
11g soli
kmín dle chuti
mouka na posypání
ošatka na chléb

Postup:








Zpracování těsta:
Vezmeme 170 g hotového kvásku (kvásek "přikrmujeme" minimálně každé 3 dny cca 2 polévkovými lžícemi žitné chlebové mouky a přidáním vlažné vody), dále přidáme 280 g hladké chlebové pšeničné mouky, 115 g žitné chlebové mouky, 11 g soli, kmínu dle chuti a cca 270 g vlažné vody. Toto vše dáme do robota a hněteme 10 minut. Po uhnětení necháme přikryté utěrkou v teple kynout cca 4 hodiny. Po vykynutí chleba vyklopíme na pořádně pomoučený vál či rovnou na pracovní plochu a několikrát ho přeložíme od shora dolů a než se nám předehřeje trouba necháme odpočívat.
Pečení:
Troubu (horkovzduch) si předehřejeme na 250 stupňů, dáme do ní plech, aby byl horký. Když se trouba předehřeje, dáme dospodu trouby kastrůlek se studenou vodou, vyndáme horký plech a na něj vyklopíme chléb. Na 250 stupňů pečeme 10 minut, poté stáhneme na 190 stupňů a pečeme dalších 30 minut. Po upečení sundáme chléb z plechu (aby se tam nepřichytil) a necháme ho vychladnout.
Trvanlivost: Balený do utěrky vydrží i tři dny, pokud ovšem děti nebudou rychlejší.








 
 
search
Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky