bazalka pravá - česká nátura

Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

recepty
 


 
 

BAZALKA PRAVÁ
    Ocimum basilicum | čeleď - hluchavkovité
•Jednoletá bylina (původ Indie). Asi půlmetru vysoký čtyřhranný stonek. Vejčité listy, s dlouhými stopkami. Bílé růžovofialové květy, klasy po šesti v úžlabí listů, s pěticípou korunou a čtyřmi tyčinkami. Příjemná vůně.
Nadzemní část rostliny sbíráme od června do září v době květu. Sušíme ve stínu při teplotě do 35°C. Sušina má být jasně zelená, s bílými květy, s charakteristickou vůní.
    Bazalka v léčitelství
•Podporuje chuť k jídlu, účinkuje protizánětlivě při onemocněních ústní dutiny, chronické gastritidě, chronické kolice, cystách, uretritidě, nefritidě a podporuje tvorbu mléka při kojení. Má protikřečový účinek při chronické bronchitidě s výrazným kašlem, odstraňuje bolesti při plynatosti střev a zlepšuje srdeční činnost při onemocněních myokardu. Protidepresivní účinek.
•Používáme jako odvar. Jednu polévkovou lžíci zalijeme 300ml vařící vody a vaříme jednu minutu. Odvar necháme vyluhovat půl hodiny. Zcedíme a užíváme třikrát denně 80ml po jídle. Při zánětech ústní dutiny se používá na vyplachování a kloktání ústní dutiny, a to pětkrát až šestkrát denně. Při nechutenství užíváme 80ml odvaru čtvr hodiny před jídlem.
    Bazalka v kuchyni
Čerstvé listy se přidávají k rajčatům, salátům, rybám, sýrům, ale také do těstovin a různých omáček. Přestože si většina lidí bazalku spojuje pouze se sušenými bylinkami, začíná být i u nás tato bylinka velice populární v čerstvé podobě.



 
 
 
search
Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky